Volební systémy pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR založené na matematickém programování - Pavel Doležel (Charles University in Prague, Institute of Economic Studies (IES), 2011)
V článku navrhujeme tři metody přepočtu hlasů na mandáty pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR (PS PČR) založené na metodách matematického programování. Důvod pro jejich zavedení spatřujeme v tom, že běžně používané metody přepočtu hlasů na mandáty často vedou k podstatným odchylkám od dokonalé proporcionality a to nad rámec, který je dán uzavírací klauzulí. Ztráta proporcionality je přímým důsledkem nejen nutnosti alokovat politickým subjektům celé mandáty a nikoliv jejich části, ale také rozdělení voleb do volebních obvodů, v nichž probíhá přepočet hlasů na mandáty samostatně.
Keywords: D71; D72; 330; disproporcionalita; volební systém; uzavírací klauzule; volební obvod; Poslanecká sněmovna; celočíselné programování