Dopady změn parametrů pojištění vkladů v roce 2008 - Veronika Holá; Petr Jakubík (Charles University in Prague, Institute of Economic Studies (IES), 2011)
Tato studie se zabývá otázkou, zda nekoordinovaná opatření některých států měnící parametry národních systémů pojištění vkladů zavedená v polovině roku 2008 mohla vést k přesunu vkladů mezi členskými státy Evropské unie. Pozornost je věnována především důsledkům zavedení neomezené výše pojistných limitů a možnému přesunu vkladů do zemí, které je zavedly. Detailně jsou rozebrány změny z podzimu 2008 a novelizovaná Směrnice o pojištění vkladů. Provedená empirická analýza naznačuje vliv zavedených garancí na tempa růstu vkladů v jednotlivých zemích. Studie se dále soustřeďuje na důsledky zavedených opatření a posuzuje možnosti budoucího vývoje.
Keywords: G01; G21; G38; 330; pojištění vkladů; pojistný limit; Evropská unie; státní garance; finanční krize; morální hazard; Einlagensicherung; EU-Staaten