Krizin Makro Iktisadından Makro Iktisadın Krizine: Eleştirel Bir Değerlendirme - Ersan Bocutoğlu (Turkish Economic Association, 2012)
Klasik gelenek, konjonktür dalgalarını piyasa mekanizmasının kendiliğinden ortadan kaldırabileceği geçici sapmalar olarak değerlendirirken; kapitalizmin doğası gereği istikrarsız olduğunu kabul eden Keynesçi gelenek, aktivist politikalarla konjonktür dalgalarının önlenmesi gerektiğini ileri sürmektedir. 2007-2009 Küresel Krizi, iktisat çevrelerinde ana akım konjonktür teorileri konusunda büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Krizi öngörmeye, anlamaya, açıklamaya, hafifletmeye ve önlemeye çalışan ortodoks makro iktisat teorilerinin yetersizliği, bu teorileri krize düşürmüştür. Keynesçi aktivist politikalar dışında, ana akım makro iktisat teorileri kriz karşısında suskunluk içindedir. Krizin açıklanmasında post Keynesçi ve Avusturyacı konjonktür teorileri gibi heterodoks yaklaşımlar, ana akım makro iktisat teorilerine meydan okumaktadır. Iktisat biliminde ortodoks yaklaşımlarla heterodoks yaklaşımları uyumlaştırmanın zamanı gelmiştir.
Keywords: B51; B53; B59; E32; E44; E52; E58; 330