Gelir Dağılımı-Tasarruf Ilişkisi: Kayserideki Girişimcilerin Tasarruf Davranışlarını Belirlemeye Yönelik Bir Uygulama - Nısfet Uzay (Turkish Economic Association, 2012)
Tasarruf davranışını; gelir (cari gelir, geçici gelir, sürekli gelir, büyüme oranı, gelir ve servet dağılımı), belirsizlik (faiz haddi, enflasyon, sosyal güvenlik) ve demografi (nüfus artışı, yaş yapısı ve meslek) unsurlarının belirlediği söylenebilir. Bu çalışmada gelir dağılımının tasarruflar üzerindeki etkisi kuramsal olarak açıklandıktan sonra, Kayserideki girişimcilerin tasarruf eğilimleri ve tasarruf davranışlarını belirleyen unsurlar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Kayserideki girişimciler için elde edilen bulguların, girişimcilerin tasarruf davranışını ortaya koymak amacıyla yapılmış az sayıda çalışmanın bulguları ile tutarlı olduğu görülmüştür. Çalışmada, girişimcilerin tasarrufları ve yatırımları arasında doğrudan bir ilişki kurdukları, dolayısıyla yatırımlarını öz sermaye ile finanse etmek için tasarruf eğilimlerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Tasarruflarını yönlendirdikleri başlıca yatırım alanları ise, işletme varlıklarındaki artış, gayrimenkul ve dövizdir.
Keywords: 330