Zin of onzin van structurele lastenverminderingen? - Jozef Konings; Damiaan Persyn (Katholieke Universiteit Leuven, LICOS Centre for Institutions and Economic Performance, 2008)
De hoge (para)-fiscale druk in België wordt gezien als een belangrijke oorzaak van de hoge werkloosheidsgraad. Deze hoge werkloosheidsgraad gaat echter gepaard met een hoog aantal openstaande vacatures. Men kan zich dan ook de vraag stellen of verdere lastenverlagingen zullen bijdragen tot een vfirmindering van de werkloosheidsgraad. Deze studie beschrijft een eenvoudig maar realistisch kader waarbinnen de effecten van arbeidsmarktmaatregelen op de werkloosheid kunnen worden beschreven. Bij een vergelijking tussen België en Denemaken van de factoren die de werkloosheidsduur bepalen blijkt dat het Belgisch systeem van uitkeringen die niet beperkt zijn in de tijd de werkloosheidsduur significant verlengt.
Keywords: 330