Misuse and non-use of information acquisition technologies in banking - Ari Hyytinen; Otto Toivanen (The Research Institute of the Finnish Economy (ETLA), 2002)
In a model of bank lending characterized by asymmetric information, we show that banks may misuse the availability of an interim monitoring technology to soften price competition, even though the borrowers face no moral hazard problem. The interim monitoring technology can also be used to alleviate adverse selection. The equilibria that emerge resemble those in vertical product differentiation models. We also show that a bank may decide not to use a costless and perfect ex-ante screening technology. – – Tässä paperissa kehitetään luottomarkkinamalli, jonka avulla osoitetaan, että luottolaitokset (pankit) voivat käyttää luotonantoonsa liittyvien moral hazard -riskien vähentämiseksi soveltuvaa monitorointiteknologiaa vähentääkseen hintakilpailua olosuhteissa, joissa luottoasiakkaiden käyttäytymiseen liittyvää moral hazard -ongelmaa ei esiinny. Toisaalta havaitaan, että tällaisen teknologian avulla pankki voi myös vähentää sitä kohtaavaa ns. adverse selection -ongelmaa. Mallin tasapainot muistuttavat tasapainoja, joita tyypillisesti nähdään ns. vertikaalisen tuotedifferentiaation malleissa. Osoitamme myös, että pankki saattaa joissain olosuhteissa jättää ottamatta käyttöön teknologian, joka auttaisi sitä selvittämään (potentiaalisten) asiakkaiden luottokelpoisuutta.
Keywords: G21; G30; L15; 330; adverse selection; banking; ex-ante screening; interim monitoring; vertical differentiation; Adverse Selection; Signalling; Produktdifferenzierung; Banking-Schule