Globalisation of business in a small country: Does ownership matter? - Jyrki Ali-Yrkkö; Pekka Ylä-Anttila (The Research Institute of the Finnish Economy (ETLA), 2001)
Globalisaation seurauksena erityisesti pienten maiden yritysten omistajapolitiikka ja -rakenne sekä johtamis- ja valvontajärjestelmät (corporate governance) ovat muuttuneet. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan Suomessa toimivien yritysten omistajien kansallisuuden vaikutusta yritysten tavoitteisiin ja kannattavuuteen. Tutkimuksen empiiristen tulosten mukaan omistaja-arvon maksimointi on noussut yritysten keskeiseksi tavoitteeksi 1990-luvulla. Samaan aikaan yritysten ulkomaalaisomistus on kasvanut merkittävästi. Tutkimustulosten mukaan ulkomaalaisomisteisten yritysten kannattavuus on selvästi ylittänyt suomalaisomisteisten yritysten kannattavuuden. Sama tulos pätee sekä suorien sijoitusten kautta lisääntyneeseen ulkomaalaisomistukseen että portfoliosijoitusten kautta lisääntyneeseen ulkomaalaisomistukseen, – – As a consequence of globalisation, ownership policies and structures and corporate governance systems have changed in small countries in particular. In this paper, we explicitly investigate the influence of ownership nationality on company goals and financial performance in Finland. Our empirical analysis shows that the maximisation of shareholder value has been adopted as a major goal during the 1990s. That change has coincided with increasing foreign ownership. Our results suggest that foreign companies have performed better than domestically-owned ones. This applies both to firms that are subsidiaries of foreign companies and to firms with a high share of foreign portfolio investment.
Keywords: 330; Globalisaatio; corporate governance; johtamis- ja valvontajärjestelmät; EVA; omistusrakenne; ulkomainen omistus; suorat sijoitukset; kansainvälistyminen; kannattavuus; globalisation; corporate governance; EVA; nationality of ownership; foreign ownership; FDI; financial performance; Globalisierung; Corporate Governance; Eigentümerstruktur; Direktinvestition; Shareholder Value; Unternehmensentwicklung; Finnland