Tietointensiivisten palvelujen rooli metsäklusterissa - Maarit Lindström; Olli Martikainen; Hannu Hernesniemi (The Research Institute of the Finnish Economy (ETLA), 2004)
Tutkimuksessa tarkastellaan tietointensiivisten palvelujen (KISA) roolia suomalaisessa metsäklusterissa. Tutkimuksen tarkoitus on selvittää metsäklusterin tietointensiivisten palvelujen käytön määrä ja luonnetta. Erityisenä tarkastelun kohteena ovat T&K sekä ICT-toiminnot. Tutkimus tarkastelee tietointensiivisten palvelujen roolia suhteessa metsäklusterin uudelleen järjestäytymiseen samalla kun se pyrkii löytämään joitakin keskeisiä piirteitä erilaisten tietointensiivisten toimintojen ja toimijoiden välisessä rajapinnassa, erityisesti innovaatioiden näkökulmasta. Tulosten mukaan metsäteollisuuden kehitystoiminta on selvästi jakautunut eri toimialoille ja erittäin suuri osa siitä tehdään panostoimittajien (kemikaalit, mineraalit etc.) sekä kone- ja laitetoimittajien piirissä. Yritysten sisäisten tietointensiivisten palvelutoimintojen (I-KISA) ja innovaatioiden merkitys on suuri, mutta eri toimialojen välisissä rahavirroissa ne sisältyvät panosten ja koneiden sekä laitteiden ostoihin. Tietointensiivisten liike-elämän palvelujen (KIBS) ja verkostoihin liittyvien tietointensiivisten palvelutoimintojen (N-KISA) merkitys on tiedonsiirtäjinä ja innovaatioiden välittäjänä kasvanut. Niitä tarvitaan myös integraattoreina, koska innovaatioilla on jalostusketjun eri osissa vaikutusta toisiinsa. Tässä integraattorin roolissa kone- ja laitevalmistajat ovat kuitenkin edelleen merkittävimpiä. – KIBS ; KISA ; metsäklusteri ; tietointensiiviset palvelut – – This study employs case studies to explore the role of knowledge-intensive service activities (KISA) in the Finnish forest and related engineering and electronics industries (Forenel). Specifically, the study aims to determine the nature of these service activities and the extent to which they are used in the cluster, with a particular emphasis on ICT and R&D services. The report examines the role of KISAs in the restructuring trend found in the forest cluster. At the same time, it seeks to establish some key characteristics of the interface that lies between various KISA actors and the KISA suppliers themselves, especially in relation to innovations. According to the results, the development activities of the forest cluster are spread out across different industries and very many of them are carried out by input providers (manufacturers of chemicals and minerals, etc.) and suppliers of machinery and equipment. Internal knowledge-intensive service activities (I-KISA) and innovations are also important, but they are included in the purchases of inputs, machinery and equipment made across various industries. The significance of knowledge-intensive business services (KIBS) and networks-related, knowledge-intensive service activities (NKISA) as transferrers of knowledge and innovations has increased. These services are also needed as integrators because innovations impact each other in different stages of the production chain. Machinery and equipment manufacturers are still the most important integrators in this respect. – KIBS ; KISA ; Finnish Forest Cluster ; Knowledge Intensive Service Activity
Keywords: 330