Yritysten T&K-Panostusten määräytyminen ja julkisen T&K-Rahoituksen vaikutus toimialatasolla - Olavi Rantala (The Research Institute of the Finnish Economy (ETLA), 2003)
Tutkimuksessa kehitetään toimialojen t&k-panostusten ekonometrista ennustejärjestelmää ja arvioidaan julkisen t&k-rahoituksen vaikutusta yritysten omarahoitteisiin t&k-panostuksiin toimialatasolla. Keskeinen tulos on, ettei julkinen t&k-rahoitus ainakaan syrjäytä yritysten omia t&k-panostuksia. Tämä vastaa aiempia suomalaisia yritystason aineistoilla saatuja tutkimustuloksia. Toimialatason estimointitulosten perusteella voidaan todeta pikemminkin, että julkisen t&k-rahoituksen vaikutus yritysten omarahoitteisiin t&k-panostuksiin on pääsääntöisesti neutraali ja mahdollisesti joillakin toimialoilla positiivinen. Erilliskysymyksenä selvitetään Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton investointitiedustelussa koottavien yritysten kotimaisia t&k-panostuksia koskevien tietojen käyttökelpoisuutta arvioitaessa t&k-menojen viimeaikaista toimialakohtaista kehitystä Tilastokeskuksen ja OECD:n t&k-tilastojen mittaustavan mukaisesti. Näyttää siltä, että investointitiedustelu antaa keskimäärin melko oikean arvion yritysten t&k-menojen kehityksestä kyselyvuonna. – – This study develops a sectoral econometric forecasting model of business enterprise R&D inputs and tests the impact of public R&D financing on privately financed R&D. The main result is that public R&D financing does not crowd out privately financed R&D. This result is in line with the conclusions reached by previous Finnish econometric studies that have employed company-level data. The results of this study, based on sectoral time series data, indicate that the impact of public R&D financing on privately financed R&D is mainly neutral or possibly positive in some sectors of the economy.
Keywords: O38; 330; T&k-intensiteetti; julkinen t&k-rahoitus; R&D intensity; public R&D financing; Innovationspolitik; Betriebliche Forschung; Finnland