Palvelualojen kilpailu ja hinnanmuodostus kansainvälisessä vertailussa - Olavi Rantala (The Research Institute of the Finnish Economy (ETLA), 2007)
Tutkimuksessa selvitetään, missä määrin Suomen muita EU- ja OECD-maita korkeamman kuluttajahintatason syynä on palvelualojen kilpailun puute, kilpailukyvyn puute tai muut tekijät. Hintamarginaalimittarilla ja ns. Boonen mittarilla arvioiden Suomen useimpien palvelualojen kilpailun voimakkuus vastaa EU- ja OECD-maiden palvelualojen kilpailullisuutta. Ulkomaisen kilpailun merkitystä tar-kastellaan epätäydellisen kilpailun teoriasta johdetulla ekonometrisella mallilla, joka mittaa kotimaisen ja ulkomaisen kilpailun vaikutusta tuottajahintoihin. Ulkomaisen kilpailun vaikutus näkyy palvelusektorilla etenkin laiva- ja lentoliikenteessä, jotka ovat Suomessa varsin kilpailullisia kansainvälisesti vertailtuina, sillä kilpailijamaiden yksikkökustannukset vaikuttavat meillä keskimääräistä vahvemmin laiva- ja lentolii-kenteen tuottajahintoihin. Suomen kuluttajahintatason korkeutta suhteessa EU-alueen kuluttajahintatasoon ei selitä palvelualojen kilpailun puute. Hintaeroa selittää jossain määrin yksityisten palvelutoimialojen kilpailukyvyn puute. Merkittävimpiä Suomen kuluttajahintojen korkeutta selittäviä tekijöitä ovat kuitenkin korkeat asumiskustan-nukset sekä kulutuksen kireä arvonlisäverotus ja muu tuoteverotus muihin EU-maihin verrattuina.
Keywords: D43; F14; L11; 330; Kilpailu; kilpailukyky; tuotannon hinnanmuodostus; Internationaler Wettbewerb; Preisniveau; Dienstleistungssektor; Vergleich; Finnland; OECD-Staaten