Bioteknologisten sovellusten arvonluonti Suomen metsäklusterissa - Raine Hermans (The Research Institute of the Finnish Economy (ETLA), 2004)
Keskustelualoitteessa esitellään Suomen metsäteollisuuden ja bioteollisuuden panos-tuotosrakenteita, metsäteollisuuden kansainvälistä kustannuskilpailukykyä ja mahdollisuuksia arvonluontiin soveltamalla bioteknisiä innovaatioita tuotantoprosesseissa. Yleisesti ottaen metsäteollisuus näyttää hyödyntäneen verrattain rajoitetusti bioteknisiä sovelluksia arvoketjun eri osissa, vaikka lupaavia sovellusmahdollisuuksia olisikin. Tämän keskustelualoitteen tarkoituksena on rakentaa perusta jatkotutkimukselle, jonka avulla voidaan analysoida ja suunnitella biotekniikka-alan sovellusten käyttöä metsäklusterissa siten, että koko klusteri voi saavuttaa kilpailuetua kansainvälisillä markkinoilla. – – This discussion paper presents the input-output structures, the cost competitiveness of the Finnish forest and biotechnology industries and some examples of the biotechnological applications within the value chain of the forest cluster. In general, the forest industry seems to have utilized biotechnological applications at a relatively small scale in its value chain even though promising applications are already available. This discussion paper aims at constructing a basis for further research, which analyzes and plans the exploitation biotechnology in the forest cluster. The analysis describes the mechanisms how the cluster can achieve competitive advantage on the global scale.
Keywords: 330; arvoketju; biotekniikka; kilpailuetu; metsäteollisuus; biotechnology; competitive advantage; forest industry; value chain; Biotechnische Industrie; Forstwirtschaft; Betriebliche Wertschöpfung; Finnland; Wettbewerbsvorteil