The impact of regionalism on trade in Europe - Kari E. O. Alho (The Research Institute of the Finnish Economy (ETLA), 2003)
Using the classical gravity model we try to reach a more systematic view than previously in the literature of the impact of regionalism on the intensity of mutual integration through trade in Europe. We find that European trade is significantly influenced by various regional agreements and intensities of trade are strongly asymmetric between the regions. EMU has a positive impact on bilateral trade intensity, and its effect on total European trade of its member countries is also significantly positive. Both between the EU and CEE countries there are, respectively, significant differences with respect to the intensity in this trade. – Trade ; EU ; EMU ; CEE ; gravity model – – Käyttäen klassista ulkomaankauppaa selittävää gravitaatiomallia tavoitteena tässä tutkimuksessa on saada aiempaa systemaattisempi kuva siitä, mikä vaikutus Euroopan taloudellisella arkkitehtuurilla, eli EU:n sisämarkkinoilla, EMUlla, Eurooppa-sopimuksilla, EU:n ja EFTA-maiden välisillä suhteilla sekä bilateraalisilla Venäjä-suhteilla on keskinäiseen integraatioon ulkomaankaupan välityksellä. Tulokseksi saadaan, että Euroopan eri alueellisilla taloudellisilla järjestelyillä on merkittävä vaikutus kaupan intensiteettiin ja että intensiteetit ovat selvästi asymmetrisiä alueiden välillä. EMUlla on positiivinen vaikutus alueen sisäiseen kauppaan ja myös sen kokonaisvaikutus jäsenmaidensa kauppaan Euroopassa on merkitsevästi positiivinen. Sekä EU- että KIE-maiden kesken on merkittäviä eroja kaupan intensiteetin suhteen keskinäisessä kaupassa.
Keywords: F10; F15; 330; Ulkomaankauppa; EU; EMU; KIE-maat; gravitaatiomalli; Europäische Wirtschafts- und Währungsunion; Gravitationsmodell; Handelsregionalismus; Ostmitteleuropa; EU-Staaten