Suomen, Aasian ja uusien EU-maiden suhteellinen etu ja kilpailuasetelmien muutos - Mika Widgrén (The Research Institute of the Finnish Economy (ETLA), 2004)
Tässä tutkimuksessa analysoidaan Suomen, Aasian ja uusien EU-maiden ulkomaankaupan suhteellista etua. Tarkastelu perustuu paljastetun suhteellisen edun käsitteeseen. Tulosten mukaan suomalaisten yritysten paljastettu suhteellinen etu poikkesi vielä 1990-luvun puolivälissä selvästi tarkastelun kohteena olevien Aasian ja EU:n uusien jäsenmaiden paljastetusta suhteellisesta edusta. Vuosikymmenen jälkipuolisko muutti kuitenkin tilannetta ja samankaltaisti tarkastelun kohteena olevien maiden suhteellista etua Suomeen verrattuna. Ero suhteessa Koreaan on jo käytännössä hävinnyt ja muutossuunta näyttää olevan uusissa EU-maissa ja Aasiassa sama kuin Suomessa. Tällä perusteella Aasian maat ja uudet EU-maat voidaan nähdä erittäin potentiaalisina kilpailijoina Suomen viennille. Tämä saattaa muovata myös Suomen viennin ja tuonnin rakennetta tarkasteltavien maiden kanssa käytävässä kaupassa.
Keywords: 330