Tysklands sikkerhedspolitiske transition: Geostrategiske trusselsperceptioner og handlingsmønstre med relevans for Danmark - Kim B. Olsen (Danish Institute for International Studies (DIIS), 2024)
Tyskland gennemlever i disse år en sikkerhedspolitisk transitionsfase, der bygger på tre præmisser. For det første er en allerede eksisterende debat om Tysklands sikkerhedspolitiske profil blevet intensiveret som reaktion på den omfattende russiske militære invasion af Ukraine og den skærpede fokus på at risikominimere geoøkonomiske afhængigheder af Kina; for det andet er den tyske politiske midtes traditionelt stærke sikkerhedspolitiske konsensus kommet under pres; for det tredje formes aktuelle tyske sikkerhedspolitiske prioriteter på baggrund af Berlins læsning af den internationale orden som "tiltagende multipolær". Med afsæt i disse forhold analyserer denne rapport udviklingen i Tysklands trusselsperceptioner og handlingsmønstre i forhold til landets militære og økonomiske sikkerhed, og hvordan de relaterer sig til Danmarks tilgange til disse spørgsmål. – – Germany is currently undergoing a transition in its security policy based on three premises. Firstly, the full-scale Russian military invasion of Ukraine and the intensified focus on the 'de-risking' of geo-economic dependencies on China have intensified an already existing debate about Germany's security policy. Secondly, the traditionally strong security policy consensus of the German political centre has come under pressure. Thirdly, current German security policy priorities are shaped by Berlin's reading of the international order as 'increasingly multipolar'. Against this backdrop, this report analyses developments in Germany's threat perceptions and behavioural patterns in relation to its military and economic security and how they relate to Denmark's approaches to these issues.
Keywords: 300; Dansk-tysk forsvarssamarbejde; Zeitenwende; Tysk udenrigs- og sikkerhedspolitik; stormagsrivalisering; transition; Tyskland; Danmark; Rusland; USA; Kina; Afrika; Indo-Pacific