Teknojätit ja pääoman vallankäyttö; Techno giants and the use of power by capital - Chris Mouré (Kapitaali.com, 2023)
Translation of 'Soft-wars' by Teppo Saari (Finnish): Pääoma valtana -viitekehys, jonka on kehittänyt Jonathan Nitzan ja Shimshon Bichler, esittää että liiketoiminnan tavoite ei ole `liikevoiton maksimointi' vaan differentiaalinen yhteiskunnallisen vallan akkumulointi. Tätä viitekehystä teoreettisena lähtökohtana käyttäen analysoin Googlen ja Microsoftin vallan akkumulointistrategioita. Esitän kvalitatiivista ja kvantitatiivista näyttöä, josta käy ilmi, että huolimatta siitä että Google ja Microsoft tällä hetkellä saavat suurimman osan liikevoitostaan erillisestä liiketoiminnasta (ja näin perinteisen logiikan mukaan ne eivät ole toistensa suoranaisia kilpailijoita), nämä kaksi yritystä ovat kuitenkin kilpasilla keskenään tietojenkäsittelyteollisuuden kontrollista.
Keywords: P; P1; P12; P16; L12; L2; L5; L6; L63; 330; capitalization; corporation; differential accumulation; Facebook; Google; Microsoft; profit; technology