Przedsiębiorczość społeczna i innowacje społeczne w polityce publicznej wobec starzenia się ludności - Andrzej Klimczuk (Polityka społeczna w XXI wieku. Spójność w trójwymiarze, 2022)
Podstawowym założeniem artykułu jest uznanie, że złożoność wyzwań związanych ze starzeniem się populacji wymusza rozwój powiązań kooperacyjnych między podmiotami polityki publicznej reprezentującymi różne sektory. Innymi słowy: niezbędna jest bardziej intensywna i lepiej skoordynowana współpraca między organizacjami sektora publicznego, komercyjnego, pozarządowego, nieformalnego oraz sektora obejmującego podmioty gospodarki społecznej (np. spółdzielnie). Zasadnicze znaczenie ma w tym kontekście wdrażanie założeń teorii współzarządzania (governance), koprodukcji oraz mieszanej gospodarki dobrobytu (inaczej: wielosektorowej polityki społecznej). W konsekwencji artykuł wskazuje na wybrane wątki dyskursu dotyczącego relacji procesu starzenia się ludności z przedsiębiorczością społeczną i innowacjami społecznymi. Tekst przytacza także przykłady dobrych praktyk i inicjatyw z obszaru gospodarki społecznej. Podsumowanie zawiera rekomendacje dla podmiotów polityki publicznej oraz proponowane kierunki dalszych badań. – – The basic assumption of this article is the recognition that the complexity of the challenges related to population ageing forces the development of cooperative relations between public policy entities representing various sectors. In other words, more intense and better-coordinated cooperation is needed between the public sector, commercial sector, non-governmental sector, informal sector, and sector of social economy entities (e.g., cooperatives). In this context, the implementation of the assumptions of the theories of governance, co-production, and a mixed economy of welfare (in other words: multi-sectoral social policy) is of fundamental importance. As a consequence, the article points to selected threads of the discourse on the relationship of population ageing with social entrepreneurship and social innovation. The text also cites examples of best practices and initiatives in the area of the social economy. The summary includes recommendations for public policy entities and proposed directions for further research.
Keywords: L31; J14; O35; 330; innowacje społeczne; mieszana gospodarka dobrobytu; polityka publiczna wobec starzenia się ludności; przedsiębiorczość społeczna; współzarządzanie; governance; social entrepreneurship; public policy on ageing; mixed economy of welfare; social innovation