Bedrijven, prijzen en marges - Gert Bijnens; Cédric Duprez (Nationale Bank van België, 2023)
Tijdens de eerste drie kwartalen van 2022 is de marge van de typische onderneming gedaald. In verreweg de meeste bedrijfstakken lag de marge van het mediaanbedrijf in 2021 nog boven het gemiddelde van 2015-2019. Dit is niet langer het geval. In het algemeen was de daling meer uitgesproken in de verwerkende nijverheid dan in de dienstensector. Er is echter een groot verschil tussen individuele ondernemingen, aangezien de omvang van de kostenstijging en het vermogen om deze door te berekenen in de verkoopprijzen, van bedrijf tot bedrijf verschillen. In tegenstelling tot de marge van de typische onderneming bleef de macro-economische margevoet in 2022 op een hoog niveau. Zoals elke macro-economische indicator wordt die maatstaf immers beïnvloed door een klein aantal zeer grote bedrijven en is deze hierdoor niet noodzakelijk representatief voor alle ondernemingen. Ook hiervoor wordt tegen eind 2022 echter een trendbreuk verwacht. – – Over the first three quarters of 2022, the typical firm's margin rate declined. In the vast majority of industries, the median firm in 2021 could boast margins above the 2015-2019 average. This is not the case now. In general, the decline is more pronounced in manufacturing than in services. However, individual situations can differ greatly, as the extent of cost increases and the ability to pass them on in sales prices varies from firm to firm. In contrast to the typical firm's margin, the macroeconomic mark-up has thus remained at a high level in 2022. Like any macroeconomic indicator, this measure is influenced by a small number of very large firms that are not necessarily representative of all firms. Here too, however, a reversal of the trend is expected by the end of 2022.
Keywords: 330