Venäjän öljy- ja kaasutulot ovat supistumassa jyrkästi tänä vuonna - Heli Simola (Bank of Finland, Bank of Finland Institute for Emerging Economies (BOFIT), 2023)
Venäjän öljyn tuotanto ja vienti kasvoivat vuonna 2022 edellisvuoteen verrattuna. Vienti EU-maihin supistui jonkin verran, vaikka venäläiseen raakaöljyyn kohdistuvat tuontirajoitukset tulivat voimaan vasta joulukuussa. Raakaöljylle löytyi kuitenkin korvaavia markkinoita Aasiasta. Maakaasun tuotanto ja vienti supistuivat. EU ei ole asettanut rajoituksia venäläisen maakaasun tuonnille, mutta vienti Eurooppaan supistui Venäjän omien toimien vuoksi. Venäjän on vaikeampi suunnata maakaasun vientiä uusia markkinoille. Korkeiden hintojen vetämänä Venäjän öljy- ja kaasutulot nousivat viime vuonna huippulukemiin ja tukivat taloutta sodasta huolimatta. Tänä vuonna öljy- ja kaasutulojen odotetaan supistuvan jyrkästi, kun öljyyn ja öljyjalosteisiin kohdistuvat pakotteet ovat tulleet voimaan.
urn:nbn:fi-fe2023020325664
Keywords: 330; Erdölgewinnung; Erdgasgewinnung; Gaspreis; Ölpreis; Erdgasmarkt; Ölmarkt; Sanktion; Russland