מודל המועדון והקהילה החרדית; Club Theory and The Ultra-Orthodox Jewish Community - Jacob Rosenberg (Bar-Ilan University, Department of Economics, 2001)
המאמר מציג מודל מועדון שונה מאשר המודל המוצע של ברמן לשם הסבר ההתנהגות של הקהילה החרדית. מודל המועדון שמציג ברמן מסביר את השהות הארוכה בישיבה וההימנעות מיציאה לחיי עבודה בקהילה החרדית כתופעות שמקורן בפרדוקס הסובסידיה. סובסידיית הדחייה/שחרור מן השרות הצבאי וסובסידיות אחרות גורמים למי שמחוץ לקהילה לנסות וליהנות מן השירותים וההטבות. כדי למנוע זאת מקבלים עליהם בני הקהילה קרבן בדמות שהות ארוכה בישיבה שהוא מס כניסה כבד מדי לאנשים שמחוץ לקהילה. ניסוח אלטרנטיבי של המודל, המוצע במאמר, מבוסס על הטענה שהעלות המוטלת על הפרט החרדי, כדי לגרום לאספקתם של השירותים, מהווה בעצמה מס כניסה כבד. לפיכך הקורבן הכבד של שהות ממושכת בישיבה אינו יכול להיות מוסבר רק ע"י הצורך בהרחקת המבקשים ליהנות מן השירותים. בנוסף לכך אנו סבורים ששרות של מניעת השפעה חילונית הוא אחד מתפקידיה החשובים של הקהילה החרדית שרות שברמן מתעלם ממנו. גם המאמצים שעושה הצבור החרדי לשוות לחיים הצבורים צביון דתי סותר במידה מסוימת את ההנחות של המודל של ברמן בעוד שמאמץ כזה הוא עקבי עם המודל המוצע על ידנו. שתי הגישות, המיוצגות ע"י שני המודלים, שונות במסקנתן לגבי מדיניות גיוס בני ישיבה שתיטיב גם עם האוכלוסייה החרדית. לפי המודל של ברמן חיוב מלא בשירות צבאי יפעל להעלאת הרווחה של הצבור החרדי והלא חרדי כאחד ופטור מן הצבא אינו מומלץ. לעומת זאת הגישה שהוצגה על ידי טוענת שחיוב בשרות צבאי יפגע ברווחת הצבור החרדי. לפיכך ההמלצה היא לפטור משירות צבאי לאחר שהות לא ארוכה בישיבה אולם במקביל לכך, וזהו תנאי הכרחי גם מנקודת מבטה של הקהילה החרדית, יש לבטל את האפליה לטובה של הצבור החרדי, הגלומה בשחרור מן השרות הצבאי, בפיצוי כספי בדמות קרן סף שתעמוד לרשותו של יוצא צבא בתום שירותו. – – This paper applies club theory to the behavior of the ultra-orthodox Jewish community in Israel by using different assumptions than those that have been employed by Berman (1998, 2000). Berman's model explains the extraordinarily length of the period years that ultra-orthodox Jews devote to studying in yeshiva (and thereby do not enter the labor force). He views this as sacrifice (commitment) required by the community in order to prevent outsiders from free riding on the highly subsidized services given to the community members. We argue that some of the assumptions and implications of Berman's model are not consistent with the revealed behavior of the ultra-orthodox community. By modifying these assumptions we derive an alternative model. The results of our model are significantly different from Berman's model both in terms of their explanation of the phenomenon of long yeshiva studies, and their implicit implications for effective policies aimed at conscripting yeshiva students to the army.
Keywords: 330