Analysis of Knowledge-based Economy Development in Poland in the Light of Strategic Documents; Analiza rozwoju gospodarki opartej na wiedzy w Polsce w sẃietle dokumentoẃ strategicznych - Edyta Dworak (Comparative Economic Research. Central and Eastern Europe, 2012)
After the European Union summit in spring 2005, the member countries were obliged to implement the Lisbon Strategy on the national level and to prepare national strategies to fulfil its goals. Due to this, the goals and tasks of building knowledge-based economy were entered into the strategic documents and operational programs included in the National Strategic Reference Framework 2007-2013 (NSRF), prepared by successive governments after 2005. However, it needs to be mentioned that also scientific institutions (e.g. the Polish Academy of Sciences, PAN) introduced various strategic documents in which issues of knowledge-based economy and its role in the social and economic development of Poland were included. However, a study of a holistic knowledgebased economy was not made. The aim of article is to present and assess the most important documents referring to the strategy of knowledge-based economy development in Poland. – – ~ Przystapienie Polski do Unii Europejskiej spowodowało nałozėnie na rzad obowiazku opracowania i realizowania roźṅych strategii gospodarczych, w tym przede wszystkim strategii kształtowania gospodarki opartej na wiedzy. Po wiosennym szczycie Unii Europejskiej w 2005 r. kraje członkowskie zostały zobowiazane do wdrazȧnia Strategii Lizbonśkiej na poziomie narodowym i opracowywania narodowych strategii słuzȧcych realizacji jej celoẃ. Dzieki temu cele i zadania budowy gospodarki opartej na wiedzy zostały zapisane w dokumentach strategicznych i programach operacyjnych wchodzacych w skład Narodowych Strategicznych Ram Odniesienia 2007-2013 (NSRO), przygotowanych przez kolejne rzady po 2005 roku. Niemniej trzeba zaznaczyc\', zė roẃniezi̇nstytucje naukowe (np. PAN) przedstawiły roźṅe dokumenty strategiczne, w ktoŕych uwzgledniono zagadnienie gospodarki opartej na wiedzy i jej roli w rozwoju społeczno-gospodarczym Polski. Nie powstało jednak opracowanie posẃiecone całosćiowej strategii rozwoju GOW. Celem artykułu jest prezentacja i ocena najwazṅiejszych dokumentoẃ dotyczacych strategii rozwoju gospodarki opartej na wiedzy w Polsce, tj. Strategii Rozwoju Kraju 2007-2015 (SRK), Narodowych Strategicznych Ram Odniesienia 2007- 2013 (NSRO) i funkcjonujacych w ich obrebie programoẃ: Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka 2007-2013 (POIG) i Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki 2007-2013 (POKL), jak roẃniezṠtrategii rozwoju nauki w Polsce do 2015 roku, Raportu "Polska 2030. Wyzwania Rozwojowe" i Programu Foresight, przygotowanego przez PAN.
Keywords: 330