Globalization and Foreign Direct Investment in the Textile, Garment, and Leather Industry; Bezposŕednie inwestycje zagraniczne w przemysĺe tekstylno-odziezȯwym i skoŕzanym w warunkach globalizacji - Janina Witkowska (Comparative Economic Research. Central and Eastern Europe, 2011)
The subject of this paper is analysis and assessment of foreign direct investment (FDI) as made by transnational corporations in the textile, garment, and leather industry on a world economic scale under conditions of globalization. Significant changes are occurring in the sector and industry structure of global FDI. In terms of the three sectors of the economy, a long-term shift of FDI to the service sector at a cost to investments in manufacturing may be seen. Foreign investments are being made in the textile, garment, and leather industry. They are growing in the long term. However, the dynamics of the FDI streams flowing to this industry is one of the lowest in manufacturing. Over the long term (1990-2007), the share of the textile, garment, and leather industry in global FDI stock decreased from 1.5% to 0.6% in 2007. In spite of the labour-intensive character of this industry, in their bulk, the FDI are destined to the highly developed countries. – – Przedmiotem artykułu jest analiza i ocena bezposŕednich inwestycji zagranicznych (BIZ), dokonywanych przez korporacje transnarodowe w przemysĺe tekstylno-odziezȯwym i skoŕzanym w skali gospodarki sẃiatowej. W warunkach globalizacji obserwuje sie wzrost wartosći skumulowanych BIZ i ich rocznych strumieni w skali sẃiata, przy jednoczesnym przesunieciu pozycji głoẃnych inwestoroẃ i krajoẃ przyjmujacych, mierzonej udziałami w zasobach i strumieniach BIZ. Znaczace zmiany wystepuja w strukturze sektorowej i gałeziowej BIZ. W układzie trzech sektoroẃ gospodarki obserwuje sie długookresowe przesuniecie BIZ do sektora usług, kosztem inwestycji w przetwoŕstwo przemysłowe. W przemysĺe tekstylno-odziezȯwym i skoŕzanym dokonywane sa inwestycje zagraniczne, zwiekszajace sie w długim okresie, jednak dynamika strumieni BIZ napływajacych do tego przemysłu jest jedna z najnizṡzych w przetwoŕstwie przemysłowym. W długim okresie (1990-2007) udział przemysłu tekstylno-odziezȯwego i skoŕzanego w globalnych skumulowanych BIZ zmniejszył sie z 1,5% do 0,6% w 2007r. Mimo pracochłonnego charakteru przemysłu, BIZ lokowane sa przewazȧjacej mierze w krajach wysoko rozwinietych.
Keywords: 330