Completion of the Common Internal Market of Recycling in the EU - Position of New Member States; Budowa wspoĺnego rynku recyklingu w Unii Europejskiej - pozycja nowych krajoẃ członkowskich - Zofia Wysokinśka (Comparative Economic Research. Central and Eastern Europe, 2010)
In the paper will be presented the analysis of ecological competitiveness in the EU ("old" and "new" Member States) recycling market within the process of the establishment of common standards related to the Prevention and Recycling of Waste. The paper examined advantages of common standards for Europe from the point of view of the completion of the common internal market of recycling within the EU Strategy promoting the sustainable growth. – – Artykuł ma na celu zaprezentowanie wynikoẃ analizy konkurencyjnosći ekologicznej w UE ("starych" i "nowych" krajoẃ członkowskich) na rynku recyclingu w procesie tworzenia wspoĺnych standardoẃ, odnoszacych sie zaroẃno do zapobiegania powstawaniu odpadoẃ jak i do rozwoju recyklingu, majacego na celu redukcje zanieczyszczen\'. W artykule poddane zostały analizie korzysći wynikajace ze wspoĺnych standardoẃ w Europie dla utworzenia wspoĺnego rynku recyklingu w ramach strategicznego podejsćia UE zorientowanego na zroẃnowazȯny rozwoj́.
Keywords: 330