Implementation of community cohesion policy in Italy and its role in elimination of regional disparities; Realizacja wspoĺnotowej polityki spoj́nosći we Włoszech i jej znaczenie w wyroẃnywaniu dysproporcji regionalnych - Krzysztof Lewandowski (Comparative Economic Research. Central and Eastern Europe, 2010)
The objective of this paper is to present the contribution of Community regional policy funds to achieving socio-economic cohesion of Italian regions eligible under Objective 1, as well as to discuss future development barriers and opportunities of these regions. The paper also provides a description of Italy's adjustment to the Community policy, the funds exploited by cohesive regions during the 2000-2006 programming period and their efficiency in the elimination of regional disparities. – – Celem artykułu jest przedstawienie znaczenia, jakie sŕodki wspoĺnotowej polityki regionalnej odegrały w osiaganiu spoj́nosći społeczno - gospodarczej przez włoskie regiony Celu 1 oraz pokazanie barier i szans rozwojowych dla tych terytorioẃ w przyszłosći. W czesći pierwszej przedstawiony został proces dostosowawczy Włoch do polityki wspoĺnotowej, głoẃnie pod wzgledem zgodnosći prowadzonej polityki z zasadami polityki regionalnej oraz dostosowanínstytucjonalnych. W czesći drugiej przedstawiona została analiza poroẃnawcza wielkosći funduszy wykorzystanych przez regiony kohezyjne w okresie programowania 2000 - 2006 z załozȯnymi wielkosćiami, a takzė prob́a odpowiedzi na pytanie, czy sŕodki te w istotnej mierze wpłyneły na zmniejszenie sie roźṅic miedzy biedniejszymi regionami Południa a bogatszymi Poĺnocy - Centrum. W ostatniej czesći pokazano mozl̇iwosći i bariery rozwojowe, przed ktoŕymi stoja włoskie regiony kohezyjne.
Keywords: 330