The winner takes it all? Multidimensional assessment of economic growth factors in Bundeslan̈der; Zwyciezca bierze wszystko? Syntetyczna i wieloaspektowa ocena czynnikoẃ wzrostu w niemieckich krajach zwiazkowych - Marta Goẗz (Comparative Economic Research. Central and Eastern Europe, 2010)
This paper seeks to offer a thorough assessment of current state of the play as well as developments taking place in 1989-2008 with respect to various determinants of economic growth in Germany. The primary aim is to evaluate the growth potential by constructing and consequently calculating the summary index encompassing various dimensions of economy. In order to take a holistic and comprehensive view on economic growth factors, conceptual framework of five modules encapsulating numerous factors and thus incorporating various growth aspects has been put forward. Competitiveness (production function), Sectors (output approach), Business cycle (expenditure approach), General economic condition (main macroindices) and Catalysts (residual - all other factors) are taken into account. Preliminary results confirm to some extent earlier studies pointing to existing West-East Germany's discrepancies. It seems particularly visible when taking into account elements of the first module and - key for long term growth - factors of the fifth unit. – – Artykuł stara sie dokonacḱompleksowej oceny obecnej sytuacji i zmian, jakie zaszły w latach 1991-2009 w zakresie roźṅych elementoẃ wzrostu gospodarczego w niemieckich krajach zwiazkowych. W tym celu zaproponowano pieciomodułowy schemat syntetyzujacy najwazṅiejsze czynniki i umozl̇iwiajacy opracowanie czastkowych, a nastepnie syntetycznego wskazńika oceniajacego potencjał wzrostu w poszczegoĺnych regionach. Wyroźṅiono: 1) konkurencyjnosć\', czyli ujecie podazȯwe, nawiazujace do makroekonomicznej funkcji produkcji, 2) podział branzȯwy dotyczacy udziału sektoroẃ we wzrosćie gospodarczym, 3) koniunkture, czyli ujecie popytowe odwołujace sie do kardynalnego roẃnanie makroekonomii, 4) kondycje gospodarcza wyznaczona kształtowaniem sie głoẃnych wskazńikoẃ makroekonomicznych oraz 5) klimat gospodarczy obejmujacy pozostałe potencjalne determinanty wzrostu gospodarczego. Schemat stanowiacy eklektyczne podejsćie do czynnikoẃ wzrostu jest prob́a wypełnienia luki miedzy wysoce zmatematyzowanym modelowym i abstrakcyjnym ujeciem kwestii wzrostu, jaki przewazȧ w literaturze akademickiej, a podejsćiem praktycznym obecnym w prasie biznesowej, czy biezȧcych analizach politycznych. Otrzymane wyniki wskazuja, zė najwyzṡzy potencjał wzrostu gospodarczego osiagneły Bawaria, Badenia Wirtembergia i Nadrenia Poĺnocna Westfalia; najsłabszy - Berlin, Brema, Saksonia Anhalt i Meklemburgia Pomorze Przednie. Rezultaty te potwierdzaja po czesći wczesńiejsze wnioski innych badanó wciazu̇trzymujacych sie dysproporcjach Wschod́ - Zachod́, ale wskazuja tezṅa postep, jaki wschodnie Landy osiagneły od momentu Zjednoczenia.
Keywords: 330