The European Social Fund's influence on labour supply in Poland; Wpływ europejskiego funduszu społecznego na rynek pracy w Polsce - Dorota Kobus-Ostrowska (Comparative Economic Research. Central and Eastern Europe, 2010)
The article analyses the use and distribution of the European Social Fund's resources among the Polish regions and identifies the target groups of their beneficiaries. Operations undertaken by offices on labor market are very important not only locally but also regionally. Available forms support creation of work places, help people without professional experience to get or develop new qualification. It is proper to continue mention effects and encourage potential assigns for participation in projects. – – Wstapienie Polski do Unii Europejskiej i pozyskanie sŕodkoẃ Europejskiego Funduszu Społecznego umozl̇iwiło wojewod́zkim i powiatowym urzedom pracy realizacje projektoẃ ukierunkowanych na aktywna walke z bezrobociem. Mimo, izĖFS jest jednym z najstarszych funduszy Unii Europejskiej, to nadal pozostaje jednym z najistotniejszych narzedzi ułatwiajacym osobom poszukujacym prace nabycie lub poszerzenie potrzebnych do jej znalezienia umiejetnosći. Wspiera projekty skierowane do tych, ktoŕzy po raz pierwszy poszukuja pracy, a takzė tych, ktoŕzy długotrwale pozostaja bez pracy.
Keywords: 330