Sustainable Development in Poland - why it is not workable?; Koncepcja trwałego rozwoju w Polsce - dlaczego opoźńia sie jej wdrozėnie? - Ryszard Piasecki; Karina Kostrzewa (Comparative Economic Research. Central and Eastern Europe, 2009)
The sustainable development principle was introduced into the Polish legal system when the New Constitution was adopted in Poland in 1997. Paradoxically, in Poland - one of the few countries which have introduced the concedpt of SD at the level of the Constitution, it is difficult to find a reference to it in the political debate. The national sustainable development strategy Poland 2025 has met no response among society and today it seems to be hardly remembered by anybody. An average citizen does not know the concept of SD. or has a vague notion of it, often identifying it exclusively with environmental protection. – – Problematyka trwałego rozwoju (sustainable development) w krajach "starej" Unii Europejskiej nabiera coraz wiekszego znaczenia. Chodzi o roẃnoczesne podnoszenie poziomu ekonomicznego zẏcia społeczenśtw, bezpieczenśtwo socjalne oraz ochrone sŕodowiska naturalnego. Polska, jak jeden z pierwszych krajoẃ europejskich, wprowadziła imperatyw trwałego rozwoju do nowej konstytucji z 1997 r. Niestety, zapis w ustawie zasadniczej nie zmienił obojetnego podejsćia politykoẃ i społeczenśtwa polskiego do koncepcji trwałego rozwoju. W rzeczywistosći w Polsce nie toczy sie zȧdna debata publiczna na powyzṡzy temat. Wydaje sie, zė relatywnie ciagle jeszcze niski poziom gospodarczy i cywilizacyjny naszego społeczenśtwa nie sprzyja podejmowaniu rzetelnej dyskusji i działanẃ kierunku zagwarantowania w Polsce trwałego rozwoju uwzgledniajacego czynniki ekonomiczne, społeczne i ekologiczne.
Keywords: 330