Deset godina samoće: Da bi se premostio zastoj u procesu širenja Evropske unije, Zapadnom Balkanu i Turskoj trebalo bi da budu ponueni praktični integracioni koraci - Andrea Despot; Dušan Reljić; Günter Seufert (Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP), 2012)
Posle prijema Hrvatske sredinom 2013. godine, može se računati s tim da će proces širenja Evropske unije na Zapadni Balkan i Tursku biti privremeno zaustavljen, možda na deset godina ili čak još duže. Na koji način Evropska unija uprkos tome može da obezbedi da ostane kao pokretačka snaga rešavanja sukoba u zemljama Zapadnog Balkana i kako može da spreči opadanje evropskog uticaja na Tursku, kao sve značajnijeg činioca u meunarodnim odnosima? Trebalo bi da integriše kandidate još pre prijema u što je moguće više različitih oblasti tako da bude sačuvana stabilizirajuće i demokratizirajuće dejstvo politike širenja EU
Keywords: 320