İşyerinde Etik Algısı Cinsiyete ve Kuşaklara Göre Değişir mi? Türkiye'deki Çalışanlar Üzerine Ampirik Bir Çalışma - Müge Leyla Yildiz; Selay Gİray Yakut (Istanbul Business Research (IBR), 2019)
İşletmelerde çalışanları etik dışı etik algılarını yönetmek kuşkusuz ki en önemli ve karmaşık konulardan biridir. Etik dışı davranışların fazlalaşmasının örgütte ciddi olumsuz sonuçlar yarattığı için incelenmesi gerekmektedir. Araştırmanın amacı işyerinde etik algısının cinsiyete ve kuşaklara göre farklılık gösterip göstermediğinin tespit edilmesidir. Türkiye'de Y kuşağından 460, X kuşağından 256 ve bebek patlaması kuşağından da 112 olarak toplamda 828 çalışan araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda işyerinde etik dışı davranışa gösterilen tolerans cinsiyete göre ve kısmen kuşaklara göre farklılaştığı görülmektedir. Ayrıca Türkiye'deki Y kuşağının göreceli olarak etik dışı davranmaya diğer kuşaklardan daha meyilli olduğu görülmüştür. Araştırma sonuçları, sınırlılıkları açıklanmış ve uygulamaya yönelik öneriler sunulmuştur.
Keywords: 650; Etik algısı; Kuşak farklılıkları; Cinsiyet; Y kuşağı; X kuşağı