Neutralnosc podatkowa przy dzierzawie gospodarstwa rolnego lub jego skladnikow na cele rolnicze - Violetta Skrodzka (Institute of Economic Research (IER), 2017)
Jedna z form lokowania wolnych srodkow pienieznych przez osoby fizyczne sa nieruchomosci. Zainteresowanie wzbudzaja zarowno nieruchomosci lokalowe jak i gruntowe. Zakresem przedmiotowym przytaczanej tresci objeto nieruchomosci wystepujace w postaci gruntow rolnych. Do pierwszego maja 2016 r. kazda osoba fizyczna mogla stac sie wlascicielem gruntow rolnych. Swobodny zakup ziemi rolnej ograniczono restrykcyjnymi przepisami ustawy z 11 kwietnia 2003 r. o ksztaltowaniu ustroju rolnego (Dz.U. Z 2012 r. poz. 803 ze zm.) . Zmiana przepisow dotyczaca swobodnego obrotu nieruchomosciami rolnymi nie spowodowala tego, (chociaz ku temu zmierza), ze grunty rolne pozostaja jedynie w rekach rolnikow. Osoby fizyczne, ktore nabyly ziemie przed 1 majem 2016 r., a nie sa zwiazane z rolnictwem udostepniaja ja innym w drodze umowy najmu czy tez dzierzawy. Otrzymywany czynsz jest korzyscia majatkowa, ktora prawo podatkowe traktuje w szczegolny sposob. Pozytki osiagane w drodze dzierzawy przez osobe fizyczna niezwiazana z rolnictwem sa traktowane w swietle podatku dochodowego od osob fizycznych na preferencyjnych zasadach. Celem artykulu jest analiza opodatkowania dochodow uzyskiwanych przez osoby fizyczne z tytulu udostepniania nieruchomosci rolnych osobom trzecim. W opracowaniu zastosowano analize regulacji prawnych dotyczacych dzialalnosci rolniczej i podatku dochodowego od osob fizycznych. Dla okreslenia rozbieznosci w opodatkowaniu czynszu z dzierzawy nieruchomosci rolnej na cele rolnicze i nierolnicze posluzono sie analiza porownawcza i dedukcja. Wynagrodzenie otrzymywane z dzierzawy gospodarstwa rolnego lub jego skladnikow na cele rolnicze nie stanowi zrodla przychodow w rozumieniu podatku dochodowego od osob fizycznych. Przychody uzyskiwane z udostepniania osobom trzecim innych nieruchomosci lub gospodarstw rolnych na cele nierolnicze podlegaja opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osob fizycznych. Tutaj otrzymywany czynsz stanowi zrodlo przychodow w podatku dochodowym od osob fizycznych i podlega zgloszeniu do wlasciwego urzedu skarbowego.
Keywords: K11; K12; K34; 330; gospodarstwo rolne; dzialalnosc rolnicza; podatek dochodowy przy dzierzawie gruntow rolnych na cele rolnicze i nierolnicze