Kryzys gospodarczy w Federacji Rosyjskiej w kontekscie imigracji z panstw WNP - Agnieszka Piekutowska; Monika Fiedorczuk (Institute of Economic Research (IER), 2017)
Szereg zmian w kierunku wiekszej otwartosci na naplyw obcokrajowej sily roboczej podjetych w ostatnich latach w Federacji Rosyjskiej sklania do analiz imigracji do tego kraju. Przyjete rozwiazania w sferze polityki migracyjnej nie pozostaja bowiem bez wplywu na inne regiony docelowe (np. UE). Liberalizacja w zakresie dostepu migrantow do rosyjskiego rynku pracy wpisuje sie bowiem w szerszy problem: konkurencji (w skali miedzynarodowej) o naplyw zagranicznej sily roboczej. W tym kontekscie, warte zbadania jest jak kryzys, ktory dotknal gospodarke rosyjska, wplynal na ksztaltowanie sie skali imigracji do Rosji z glownych panstw wysylajacych, tj. z krajow Wspolnoty Niepodleglych Panstw (WNP). Celem artykulu jest ukazanie wplywu kryzysu, jaki dotknal gospodarke rosyjska w ostatnich latach na skale imigracji z panstw WNP do Rosji. Glowna hipoteza przyjmuje nastepujace brzmienie: czynnikiem wyjasniajacym imigracje z panstw WNP do Rosji jest zroznicowanie poziomu dobrobytu mierzonego PKB per capita (PPP) pomiedzy panstwem wysylajacym a panstwem docelowym. Zalozenie ukazania wplywu kryzysu gospodarczego w Rosji na imigracje do tego kraju implikuje zastosowanie analizy korelacji i analizy regresji. Jak zostanie wykazane, pomimo spadku PKB w Rosji imigracja do Rosji z panstw WNP nie spada. Jest to zatem zaleznosc odmienna od zalozen ekonomii neoklasycznej, zgodnie z ktora zmniejszenie zroznicowania w poziomie dobrobytu miedzy panstwem wysylajacym a docelowym powoduje zmniejszenie skali migracji miedzynarodowych. Jak zostanie wyjasnione, nie we wszystkich panstwach WNP skala migracji do Rosji moze byc wyjasniona zroznicowaniem poziomu PKB per capita, a glownego znaczenia w ksztaltowaniu skali migracji do Rosji nabieraja m. in. czynniki polityczne, konflikty czy procesy naturalizacji.
Keywords: H12; F22; 330; kryzys; gospodarka rosyjska; migracje; panstwa WNP