Szanse i zagrozenia zwiazane z inwestowaniem w akcje spolek innowacyjnych na przykladzie polskiego rynku kapitalowego - Tomasz L. Nawrocki (Institute of Economic Research (IER), 2017)
Od czasu tzw. banki internetowej, ktora miala miejsce na przelomie XX i XXI wieku, na globalnym rynku kapitalowym, w tym rowniez w Polsce, odnotowac mozna rosnace zainteresowanie spolkami stawiajacymi na innowacje i innowacyjnosc. Glownym motorem tego zainteresowania jest przekonanie, ze w dluzszym terminie innowacje oraz wydatki na badania i rozwoj przekladaja sie na wzrost przewagi konkurencyjnej, wynikow finansowych, a w dalszej kolejnosci takze wartosci rynkowej przedsiebiorstw. Podchodzac racjonalnie do kwestii inwestycyjnych nalezy jednakze zwrocic uwage na fakt, ze dzialalnosc innowacyjna ma rowniez druga, ciemniejsza, strone, ktora utozsamiana jest z daleko idaca niepewnoscia co do jej finalnych efektow i mozliwoscia poniesienia strat w wymiarze finansowym. Jednoczesnie, abstrahujac od powyzszych kwestii, nalezy zauwazyc, ze realizacja strategii inwestycji w akcje spolek innowacyjnych jest dosc klopotliwa z uwagi na brak jednolitej metodologii oceny innowacyjnosci podmiotow oraz duze zroznicowanie informacyjne w tym zakresie. Ocena efektywnosci inwestycyjnej notowanych na polskim rynku kapitalowym spolek postrzeganych jako innowacyjne z jednoczesnym zwroceniem uwagi na rozne przypadki rozwoju sytuacji w czasie w odniesieniu do rozpatrywanych podmiotow. Ocene efektywnosci inwestycyjnej przeprowadzono w ukladzie ryzyko-dochod z wykorzystaniem takich miar jak narastajaca skladana stopa zwrotu, srednia arytmetyczna stopa zwrotu, odchylenie i semiodchylenie standardowe oraz wspolczynnik zmiennosci i semizmiennosci stopy zwrotu. Otrzymane wyniki wskazuja, ze efektywnosc inwestycji w akcje spolek innowacyjnych czesto jest wyzsza w krotszym horyzoncie czasowym by wraz z jego wydluzaniem spadac w zwiazku z negatywna weryfikacja oczekiwan inwestorow co do tempa rozwoju i wynikow finansowych spolek.
Keywords: G11; M13; O16; O33; 330; innowacyjnosc; przedsiebiorstwo innowacyjne; ryzyko innowacji; strategie inwestycyjne; analiza efektywnosci inwestycji