Zastosowanie standardow spolecznej odpowiedzialnosci w Polsce i na swiecie - Marcin Zemigala (Institute of Economic Research (IER), 2017)
– Research background: Spoleczna odpowiedzialnosc (SR - social responsibility) jest koncepcja zarzadzania, ktora ksztaltuje sie podobnie do zarzadzania jakoscia czy zarzadzania srodowiskowego. Jak kazda koncepcja posiada portfel narzedzi, ktore mozna wdrazac w organizacjach majacych potrzebe posluzenia sie dana koncepcja w swoich dzialaniach. W chwili obecnej katalog narzedzi SR stale sie rozrasta i ulega kolejnym modyfikacjom. Purpose of the article: Celem artykulu jest analiza zastosowania znormalizowanych narzedzi SR. Najpierw przyblizono istote SR oraz scharakteryzowano zestaw znormalizowanych narzedzi. Stan ich zastosowania poddano analizom empirycznym. Methodology/methods: Postawiono dwa pytania badawcze: Jak wyglada zastosowanie standardow SR na swiecie wedlug aktualnych danych? Jak wyglada zastosowanie standardow SR w poszczegolnych krajach oraz w Polsce wedlug aktualnych danych?Do odpowiedzi na powyzsze pytania posluzono sie oficjalnym danymi pochodzacymi od organizacji formalnie odpowiedzialnych za analizowane standardy, uznano je za wiarygodne i kompletne. Z uwagi na to, ze dane pochodza z roznych zrodel analizy maja charakter pogladowy. W analizach uwzgledniono ISO 14001, SA 8000, AA 1000AS i G4, nie uwzgledniono ISO 26000 ze wzgledu na charakter normy (nie przeznaczona do certyfikacji) i w zwiazku z tym brak odnosnych danych. Findings: Najczesciej stosowanym standardem SR jest ISO 14001, kolejne standardy sa juz duzo rzadziej stosowane. Z jednej strony to pocieszajace, ze dobrowolna norma z zakresu ochrony srodowiska jest relatywnie czesto stosowana, z drugiej jednak dziwi fakt, ze narzedzia z innych zakresow tematycznych (warunki pracy, raportowanie zrownowazonego rozwoju i stosunki z interesariuszami) maja znikome zastosowanie. Jezeli chodzi o zastosowanie znormalizowanych narzedzi SR w roznych krajach to widac silna tendencje wsrod krajow spoza rozwinietych i stabilnych gospodarek do stosowanie analizowanych narzedzi, swiadczy to o ich wiekszej motywacji do poprawy konkurencyjnosci z wykorzystaniem takze koncepcji SR. Niestety w Polsce taka tendencja nie istnieje a analizowane standardy praktycznie nie sa stosowane, pewnym wyjatkiem jest ISO 14001.
Keywords: M14; M16; 330; spoleczna odpowiedzialnosc; narzedzia spolecznej odpowiedzialnosci; zastosowanie spolecznej odpowiedzialnosci