Wygladzenie falkowe jako kluczowy instrument w predykcji krotkookresowej - Monika Hadas-Dyduch (Institute of Economic Research (IER), 2016)
Celem artykulu jest przedstawienie autorskiej aplikacji falek do predykcji krotkookresowej szeregow czasowych. Proponowany do predykcji krotkookresowych szeregow czasowych (w szczegolnosci do predykcji wskaznikow makroekonomicznych) model jest autorskim modelem. Model oparty jest na analizie falkowej z falka Daubechies oraz modelu wyrownania wykladniczego. Model wyrownania wykladniczego zostal odpowiednio zmodyfikowany poprzez wprowadzenie funkcji falkowej i polaczony w jeden model prognostyczny.
Keywords: G00; F00; C00; 330; falki; predykcja; wyrownanie wykladnicze; analiza falkowa; transformata falkowa