Ewolucja pogladow Miltona Friedmana, a ocena polityki pienieznej Fed i EBC w okresie kryzysu finansowego - Maciej Ryczkowski (Institute of Economic Research (IER), 2015)
Z biegiem czasu wiele kluczowych pogladow Miltona Friedmana (1912-2006) uleglo zmianie. Wiele z tych aktualnych pogladow nie jest powszechnie znanych. Czesciowa tego przyczyna jest brak wydania przez Friedmana jakiegokolwiek szczegolowego zestawienia rozwoju polityki monetarnej po 1960 roku. Kolejne publikacje autorstwa jego i Schwartz nie byly kontynuacja ich historycznych analiz. Nie istnieje zatem od tego czasu jedno, pojedyncze zrodlo przedstawiajace w usystematyzowany sposob poglady monetarysty na temat polityki pienieznej. Celem artykulu jest wyszczegolnienie zmian, jakie sie dokonaly w pogladach Miltona Friedmana na role pieniadza i polityke pieniezna w ostatnich latach jego zycia, a nastepnie proba oceny niekonwencjonalnych dzialan podjetych przez System Rezerwy Federalnej i Europejski Bank Centralny w odpowiedzi na swiatowy kryzys finansowy w kontekscie najnowszych zalecen monetarysty. Proba oceny tych wysoce niekonwencjonalnych dzialan o niespotykanej skali z perspektywy jego ostatnich pogladow jest niewatpliwie trudna, jednakze moze byc pomocna w ustalaniu roli agregatow pienieznych we wspolczesnej polityce monetarnej. Z przedstawionych rozwazan wynika, ze Friedman prawdopodobnie w znacznej mierze nie pochwalalby rozwiazan wdrozonych przez System Rezerwy Federalnej i Europejski Bank Centralny do walki z kryzysem po 2007 roku.
Keywords: B31; E41; E51; E58; 330; Milton Friedman; nowe poglady Miltona Friedmana; monetaryzm; podaz pieniadza; polityka antykryzysowa; kontrola podazy pieniadza