Procesy globalizacji a reguly fiskalne dotyczace dlugu i deficytu w Unii Europejskiej - Katarzyna Smolny (Institute of Economic Research (IER), 2015)
Procesy globalizacji oraz procesy integracji europejskiej wymuszaja zmiany polityki fiskalnej poszczegolnych panstw czlonkowskich zjednoczonej Europy. Unia Europejska dazac do harmonijnego wzrostu i zrownowazonego rozwoju przy okreslonych celach inflacyjnych wymusza przestrzeganie regul fiskalnych zarowno o charakterze ilosciowym jak i procedury nadmiernego deficytu i dlugu publicznego. Z powodu zaleznosci gospodarki od polityki finansowej rzadow krajowych szereg panstw podejmuje kroki ku konsolidacji sfery finansow publicznych. Artykul prezentuje kierunki zmian polityki fiskalnej w poszczegolnych panstwach czlonkowskich i spodziewane efekty makroekonomiczne.
Keywords: H3; H6; 330; polityka fiskalna; dlug publiczny; deficyt budzetowy