Polityka gospodarcza w warunkach globalizacji. Szanse i zagrozenia - Pawel Piatkowski (Institute of Economic Research (IER), 2015)
Zakres oddzialywania panstwa na gospodarke pozostaje kwestia sporna i wciaz nie rozstrzygnieta przez teorie ekonomiczne. Spor pomiedzy pogladami liberalnymi i etatystycznymi powraca wraz z kolejnymi kryzysami: gospodarczymi i finansow publicznych. Z jednej strony pojawiaja sie argumenty wspierania popytu globalnego, z drugiej wiekszej dyscypliny finansow publicznych. Jednak obecnie duzego znaczenia zaczal nabierac jeszcze jeden czynnik silnie oddzialujacy na ksztalt polityki gospodarczej: globalizacja. Celem niniejszego opracowania jest ocena zakresu wplywu globalizacji na polityke gospodarcza oraz sposobu jej oddzialywania na swobode ksztaltowania tej polityki przez rzady panstw narodowych. W szczegolnosci uwaga zostanie zwrocona na szanse i zagrozenia niesione przez globalizacje. W tym kontekscie zostanie rowniez oceniona skutecznosc narzedzi polityki gospodarczej oraz zakres niezaleznosci poszczegolnych rzadow, zwlaszcza w krajach rozwijajacych sie i w Polsce.
Keywords: F68; F62; H60; O42; 330; globalizacja; polityka gospodarcza