Rady fiskalne jako element koncepcji fiscal governance w panstwach czlonkowskich Unii Europejskiej - Ryta Dziemianowicz; Aneta Kargol-Wasiluk; Renata Budlewska (Institute of Economic Research (IER), 2015)
– Fiscal governance oznacza kombinacje instytucji, zasad i norm, definiujacych dobre rzadzenie (tzw. good governance) w dziedzinie polityki fiskalnej. Jest specyficznym mechanizmem koordynacji polityki fiskalnej, poslugujacym sie takimi narzedziami, jak: procedura budzetowa (legislacyjne reguly fiskalne), reguly fiskalne (numeryczne) oraz rady fiskalne. Badania w ramach koncepcji fiscal governance koncentruja sie na odpowiedzi na pytania o odpowiedzialnosc w zakresie planowania, zatwierdzania, prowadzenia i kontroli polityki fiskalnej, zakladajac zaangazowanie w tej polityce instytucji publicznych, a takze sektora biznesu i spoleczenstwa. W prezentowanym opracowaniu szczegolna uwage poswiecono uchwyceniu istoty zaleznosci miedzy elementami jakosciowymi funkcjonowania rad fiskalnych a sprawnym funkcjonowaniem mechanizmu fiscal governance. Podczas ostatniego kryzysu finansowego zainteresowanie radami fiskalnymi i ich rola w procesie stabilizacji finansow publicznych znacznie wzroslo, co odzwierciedla juz sama liczba rad (przed 2008 r., funkcjonowalo 7 instytucji, ale w 2014 r. juz 19). Nasuwa sie wiec nastepujace pytanie: czy dzialania rad fiskalnych w obszarze stabilizowania finansow publicznych sa skuteczne? Glownym celem artykulu jest ocena roli rad fiskalnych w koordynacji polityki fiskalnej w panstwach czlonkowskich UE. W badaniach empirycznych przeprowadzonych w pracy zweryfikowano wplyw rad fiskalnych na stan finansow publicznych w panstwach czlonkowskich UE. Badania zostaly przeprowadzone w oparciu o dane Komisji Europejskiej, Eurostat oraz Miedzynarodowego Funduszu Walutowego.
Keywords: H30; 330; polityka fiskalna; rady fiskalne; fiscal governance; UE