Wplyw metod poboru i terminu rozliczenia podatku CIT na strategie zarzadzania plynnoscia przedsiebiorstwa. Analiza na podstawie rozwiazan przyjetych w krajach Unii Europejskiej - Andrzej Stolarski (Institute of Economic Research (IER), 2015)
Jednym z podstawowych obowiazkow przedsiebiorcow jest terminowe oplacanie podatkow, w tym podatku dochodowego od osob prawnych (ang. Corporate Income Tax), ktory wystepuje we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Podatkiem tym sa obciazone spolki kapitalowe, niektore rodzaje spolek osobowych oraz inne osoby prawne. Pomimo powszechnosci tego podatku oraz podobienstw w jego ramowej konstrukcji, tj. przedmiotu i podmiotu opodatkowania, w poszczegolnych krajach Unii wystepuje wiele roznic. Dotycza one miedzy innymi stawki podatku a takze sposobu i terminow rozliczania. Co do zasady podatek CIT jest rozliczany w okresach rocznych, ale jego pobor i zaplata dokonywana jest na wiele sposobow. W zaleznosci od przyjetych rozwiazan w danym kraju Unii, podatek CIT moze byc pobierany w formie zaliczek w ciagu roku podatkowego, co miesiac lub co kwartal. Zaliczki ustalane sa na podstawie biezacych dochodow, osiaganych w trakcie trwania roku podatkowego lub tez na podstawie lat wczesniejszych. W niektorych krajach podatki pobierane sa raz do roku a terminy rozliczenia i zaplaty podatku roznia sie znaczaco w poszczegolnych panstwach. Zarzadzanie finansami przedsiebiorstw wymaga szczegolnej dbalosci o plynnosc finansowa, w tym takze o zapewnienie srodkow na zaspokojenie zobowiazan podatkowych. W przypadku podatku CIT przedsiebiorcy dzialajacy w roznych krajach Unii, ze wzgledu na obowiazujace w nich prawodawstwo podatkowe, moga stosowac inne strategie zarzadzania plynnoscia. W Polsce podatnicy podatku CIT, co do zasady, w ciagu roku podatkowego, sa zobowiazani do wplat miesiecznych zaliczek na podatek. Istnieja jednak w polskim prawodawstwie dotyczacym podatku dochodowego od osob prawnych, preferencje pozwalajace na przyjecie korzystnych dla przedsiebiorstwa strategii oplacania podatku. Naleza do nich: mozliwosc zaplaty zaliczek kwartalnych, zaplaty w formie uproszczonych zaliczek lub zmiana roku podatkowego.
Keywords: 330; podatek; CIT; plynnosc; preferencje podatkowe; optymalizacja podatkowa