Zarzadzanie zaopatrzeniem a wartosc przedsiebiorstwa - Maria Kukurba (Institute of Economic Research (IER), 2014)
Celem artykulu jest zweryfikowanie zwiazkow zarzadzania zaopatrzeniem ze strategia przedsiebiorstwa oraz wartoscia przedsiebiorstwa. Punktem wyjscia do prowadzonych analiz sa badania przeprowadzone wsrod polskich menedzerow, dotyczace roli zakupow w przedsiebiorstwie, w 2008 i 2010 roku. Zastosowano podejscie dedukcyjne w ktorym odwolano sie do aktualnie istniejacej wiedzy na temat zarzadzania strategicznego i pomiaru wartosci przedsiebiorstwa. Wykorzystano modele mapy strategii Nortona i Kaplana, model czynnikow wartosci Waltersa oraz EVA. Najwazniejsze wnioski wynikajace z przeprowadzonych analiz sa nastepujace: zarzadzanie zaopatrzeniem jest scisle powiazane z lancuchem wartosci calego przedsiebiorstwa oraz wszystkimi perspektywami strategicznymi, nosniki wartosci istotne dla zarzadzania zaopatrzeniem wplywaja na wartosc przedsiebiorstwa w wymiarze operacyjnym i strategicznym. Przeprowadzone analizy potwierdzaja, ze przywiazywanie najmniejszej wagi do strategicznego zarzadzania zakupami i zaopatrzeniem przez polskich menedzerow jest nieuzasadnione i ma negatywny wplyw na budowanie wartosci przedsiebiorstw w perspektywie dlugoterminowej
Keywords: G32; M10; 330; zarzadzanie zaopatrzeniem; zakupy; zarzadzanie wartoscia; EVA; lancuch wartosci; perspektywa finansowa