Edge: A model of the euro area with applications to monetary policy - Mika Kortelainen (Bank of Finland, 2002)
Mallin tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluvat Blanc-pääomavarallisuuden arvostaminen pääomatulojen nykyarvona, työmarkkinoiden limittäiset Calvo-sopimukset, ja neoklassinen tarjonta Cobb-Douglas hyötyfunktiolla.Mallin ensimmäinen ja toinen momentti kalibroidaan vastaamaan julkisesti saatavilla olevaa euroalueen dataa.Stokastisilla simuloinneilla tuotettu mallin ristikorrelaatiorakenne muistuttaa euroalueen datan ristikorrelaatiorakennetta.Mallin diagnostiset simulointitulokset ovat talousteoreettisesti luontevia.Heterogeenisten odotusten merkitystä rahapolitiikassa tarkastellaan erottamalla rahapolitiikkaa koskevat yksityisen sektorin ja keskuspankin odotukset toisistaan.Simulointitulokset osoittavat, että kun yksityisen sektorin odotukset poikkeavat keskuspankin odotuksista, talouteen aiheutuu reaalisia kustannuksia.Lisäksi osoitetaan, että nämä kustannukset ovat pienemmät, jos taloudessa on jokin oppimekanismi, joka poistaa erot eri agenttien odotuksissa. Havaitaan myös, että rahapolitiikkaan kohdistuvissa yleisön odotuksissa ilmenevät satunnaiset poikkeamat, joiden tulkitaan kuvaavan häiriöitä rahapolitiikan läpinäkyvyydessä, aiheuttavat kustannuksia vaihtelevuuden voimistumisen vuoksi.Tulokset osoittavat, että heterogeeniset rahapolitiikkaodotukset voivat aiheuttaa merkittäviä taloudellisia kustannuksia. Asiasanat: EDGE, rationaaliset odotukset, heterogeeniset odotukset, oppiminen, dynaaminen yleisen tasapainon malli
URN:NBN:fi:bof-201408071684
Keywords: 330