Kohtaantofunktio suomalaisilla työmarkkinoilla vuosina 1988-2002: alue- ja ammattiryhmien väliset erot kohtaannon tehokkuudessa - Markus Bunders (Bank of Finland, 2003)
Työnhakijat ja avoimet työpaikat kohtaavat työmarkkinoilla. Kohtaantoprosessin tehokkuus määrittää osin tasapainotyöttömyyden epätäydellisen kilpailun työmarkkinamallissa.Kohtaantoprosessin tehokkuuden mittarina käytetään työnvälityksessä avoinna olevien työpaikkojen täyttämisnopeutta.Estimoitu kohtaantofunktio osoittaa, että Suomen työmarkkinoiden kohtaantoprosessin tehokkuus vaihteli vuosina 1988- 2002 voimakkaasti.Tehokkaimmillaan kohtaantoprosessi oli tarkastelukautena vuosina 1992 1994 ja heikoimmillaan vuosina 2001- 2002.Näin ollen avoimien työpaikkojen ja työttömien työnhakijoiden kohtaanto-ongelma työmarkkinoilla on kasvanut. Alueiden ja ammattiryhmien välillä on suuria eroja.Uudellamaalla ja Hämeessä työmarkkinat toimivat huomattavasti heikommin kuin Itä- ja Pohjois-Suomessa.Tehokkain kohtaantoprosessi oli Suomessa rakennus- ja kuljetusalalla sekä tehottomin teollisuudessa ja kaupan alalla.Estimoidulla kohtaantofunktiolla on kasvavat skaalatuotot, minkä perusteella Suomen tasapainotyöttömyys voi teoriassa konvergoitua kohti pienempää tai suurempaa arvoa.
URN:NBN:fi:bof-20140807406
Keywords: J6; 330; kohtaantofunktio; tasapainotyöttömyys; työmarkkinoiden tehokkuus