Pörssiyhtiöiden sisäpiirin osakekauppa ja -omistus Suomessa - Juha Kasanen (Bank of Finland, 1998)
Pörssiyhtiöiden ilmoitusvelvollisten eli ns. sisäpiirin osakekaupat ovat arvopaperimarkkinalain perusteella julkisia.Vuoden 1997 lopussa pörssiyhtiöiden palveluksessa oli yhteensä noin 1500 ilmoitusvelvollista.Näillä oli yhteensä 150 sellaista alaikäistä lasta, jotka omistivat osakkeita siinä yhtiössä, jossa ilmoitusvelvollinen työskenteli.Tämän lisäksi ilmoitusvelvolliset omistivat työnantajansa osakkeita noin 150 määräysvaltayhteisön kautta. Ilmoitusvelvollisten kokonaisomistus oli vuoden 1997 lopussa oli noin 2 % (8,6 mrd. mk) Helsingin Pörssin koko markkina-arvosta. Ilmoitusvelvollisten osakeomistus on hyvin keskittynyttä: noin 200 henkilöä (11 %) omistaa 99 % kaikista ilmoitusvelvollisten yksityishenkilöiden omistamista osakkeista. Määräysvaltayhteisöt ovat omistajina keskeisessä asemassa.Niiden omistukset ovat suurempia kuin yksityishenkilöiden, ja niiden osakekaupankäynti on myös vilkkaampaa. 20 suurimmasta ilmoitusvelvollisesta 15 on määräysvaltayhteisöjä. Ilmoitusvelvolliset omistavat pienten pörssiyhtiöiden osakkeita sekä markkamääräisesti että yhtiön markkina-arvoon suhteutettuna selvästi enemmän kuin suurten. Ilmoitusvelvollisten osuus pörssikaupasta vastaa suunnilleen ilmoitusvelvollisten kokonaisomistusosuutta.Yhtiökohtaiset erot ovat kuitenkin huomattavia. Suurin osa (noin 90 %) ilmoitusvelvollisten osakekaupasta käydään määräysvaltayhteisöjen kautta.Määräysvaltayhteisöjen yksittäiset osakekaupat ovat myös selvästi suurempia kuin ilmoitusvelvollisten yksityishenkilöiden kaupat. Ilmoitusvelvollisten osakekaupat ovat erittäin keskittyneitä sekä ilmoitusvelvollisten henkilöiden että määräysvaltayhteisöjen kesken.Aktiivisimmin osakekauppaa käyvät eivät aina ole ilmoitusvelvollisista suurimpia omistajia.
URN:NBN:fi:bof-20140807547
Keywords: 330; sisäpiiri; sisäpiirin kauppa; sisäpiirikauppa; ilmoitusvelvollinen; ilmoitusvelvollisten osakekauppa