Maksuvälineet ja -järjestelmät EU:ssa: Vertailu Suomen ja eräiden EU-maiden välillä - Tuula Hatakka (Bank of Finland, 1997)
Selvityksessä vertaillaan Suomen ja seitsemän muun EU-maan maksutapoja ja maksujenvälitysjärjestelmiä.Tarkoituksena on selvittää maksutapojen, pankkien jakeluverkkojen ja maksuliikkeen elektronisuuden maittaisia eroja.Selvityksen mukaan Suomen maksujärjestelmät ovat pisimmälle elektronisoituneet. Yksityishenkilöt maksavat Suomessa yleisesti laskuja itsepalveluperiaatteella tilisiirtoautomaattien ja kotipäätteiden välityksellä.Pankki- ja luottokorttiostojen osuus yksityisestä kulutuksesta on Suomessa suurin ja käteistä käytetään vähiten. Muissa vertailumaissa käytetään vielä yleisesti paperisia maksutoimeksiantoja, kuten sekkejä, jotka lähetetään pankkiin tai laskuttavalle yritykselle.Tosin sekkien käyttö on vähentynyt pankki- ja luottokorttiostojen yleistyessä.Pankit ovat karsineet konttoriverkostoaan ja pyrkineet lisäämään konekielisten yhteyksien hyväksikäyttöä.Laskujen maksu kotipäätteellä vähentää tilisiirtoautomaattien tarvetta Suomessa.Internet ja verkkopankit voivat lisätä tilisiirtoperusteisten maksutapojen merkitystä myös muualla EU:ssa.Pankkien välisen maksuliikkeen osuuden koko maksuliikkeestä havaittiin pienenevän.Tähän on vaikuttanut mm. pankkifuusiot, joiden myötä maksut liikkuvat enemmän pankkiryhmien sisällä.Maksujärjestelmien luotettavuus ja tehokkuus ovat tärkeitä, koska välitettyjen rahavirtojen arvo ylittää maiden BKT:n usein monikymmenkertaisesti.
URN:NBN:fi:bof-20140807443
Keywords: 330; maksuvälineet; tilisiirtojärjestelmät; Suomi; EU; pankkien jakeluverkko; elektronisoituminen