Korkojen aikarakenne, inflaatio-odotukset ja inflaatio - Maaria Kettunen (Bank of Finland, 1995)
Tutkielman tavoitteena on selvittää, sisältääkö korkojen aikarakenne Suomessa tietoa tulevasta inflaatiosta.Tutkimuksessa selvitetään aluksi korkojen aikarakenteen, inflaatio-odotusten ja inflaation roolia rahapolitiikassa.Tämän jälkeen tarkastellaan korkorakenteen muodostumista koskevia perinteisiä siä teorioita ja eri korkorakennetyyppejä.Seuraavaksi tutkitaan korkorakenteen ja inflaation teoreettista yhteyttä ja sen pohjalta rakennettuja inflaation muutoksen ennustusmalleja. Empiirisessä osassa esitetään lyhyt katsaus Suomen rahoitusmarkkinoilla tapahtuneisiin muutoksiin 1980-luvulta lähtien ja tarkastellaan graafisesti inflaatio-odotusten sisältymistä kotimaiseen korkorakenteeseen.Tämän jälkeen arvioidaan sekä graafisesti että F.Mishkinin esittämän inflaation ennustusmallin estimoinnista kotimaisella aineistolla saatujen tulosten pohjalta korkorakenteen ennustuskykyä Suomessa. Pääasiallisena lähdeaineistona käytetään kansainvälisiä artikkeileita, jotka käsittelevät korkojen aikarakennetta sekä sen käyttöä inflaation muutoksen ennustamisessa ja rahapolitiikan indikaattorina.Empiirisessä osassa käytetty aikasarja-aineisto on Suomen Pankin tietokannasta. Kansainvälinen tutkimus tukee käsitystä, jonka mukaan korkojen aikarakennetta voidaan käyttää arvioitaessa tulevaa inflaatiokehitystä.Kotimaisella korkoaineistolla saadut tulokset ehdottavat, että alle vuoden maturiteettien kohdalla korkojen aikarakenteeseen sisältyy pääasiallisesti tietoa tulevasta reaalikorosta.Yli vuoden maturiteeteilla puolestaan näyttää olevan jonkin verran kykyä ennustaa tulevaa inflaatiovauhtia.Suomen aineisto ei kuitenkaan anna mahdollisuutta testata tätä ominaisuutta vakavasti johtuen pitkien korkojen aikasarjojen lyhyydestä.
URN:NBN:fi:bof-20140807407
Keywords: 330