Selvitys suorista sijoituksista Suomeen - Airi Heikkilä (Bank of Finland, 1994)
Tässä selvityksessä kartoitetaan Suomen ulkomaalaisomisteista tavaroiden ja palveluiden tuotantoa suorien sijoitusten avulla. Erityisesti analysoidaan ulkomaalaisomisteisen yritystoiminnan laajuutta ja kannattavuutta. Lisäksi etsitään selityksiä sille, miksi sijoitukset Suomeen ovat jääneet varsin vähäisiksi aina 1990- luvun alkupuolelle asti. Ulkomaisten yritysten sijoittuminen Suomeen on ollut vähäistä sekä maan kokonaistalouden kannalta että kansainvälisesti verrattuna. Ulkomaalaisomisteinen yritystoiminta on kuitenkin jatkuvasti laajentunut Suomessa. Ulkomaiset yritykset ovat sijoittaneet pääomaa pääasiassa teollisuus- ja myynti yhtiöihin. Teollisuuden toimialoista ulkomaisia sijoituksia on tehty eniten metalliteollisuuteen, erityisesti sähköteknisten tuotteiden valmistukseen. Ulkomaiset sijoittajat ovat saaneet Suomeen sijoittamalleen pääomalle kansainvälisesti verrattuna hyvän tuoton aina 1980-luvun loppuun asti, mutta vuodesta 1990 lähtien sijoitusten tuotot ovat supistuneet jyrkästi, erityisesti palvelualoilla. Ulkomaalaisomisteisten yritysten toiminta on ollut keskimäärin jokseenkin yhtä kannattavaa kuin vastaava koko yritystoiminta Suomessa. Vuosina 1991-1992 ulkomaalaisomisteinen teollisuus toiminta koko teollisuustoiminnasta poiketen on pysynyt voitollisena pääasiassa sähköteknisten tuotteiden ja kulkuneuvojen valmistuksen voittojen ansiosta. Suorien sijoitusten hyvät tuotot eivät ole kuitenkaan vetäneet ulkomaista sijoituspääomaa Suomeen suuressa määrin. Ulkomaiset sijoittajat eivät ole päässeet Suomen kautta riittävän suurille markkinoille, jotta tuotteiden laajaa valmistusta skaalaetuihin perustuen olisi kannattanut siirtää Suomeen. Toisaalta suomalaiset kilpailijayritykset ja ulkomaalaisomistuksen rajoitukset ovat todennäköisesti myös osittain estäneet ulkomaisten sijoittajien pääsyn markkinoille.
URN:NBN:fi:bof-201808031875
Keywords: 330