Pankkien taseen ulkopuolisen toiminnan rakenne ja kehitys vuosina 1989-1992 - Juha Savela (Bank of Finland, 1992)
Tämän keskustelualoitteen tavoitteena on kuvata pankkien taseen ulkopuolisen toiminnan laajuutta, rakennetta ja sen kehitykseen vaikuttaneita tekijöitä. Pankit ovat perinteisesti tarjonneet asiakkailleen myös muita kuin taseeseen. sisältyviä palveluja. 1980-luvun lopulla nähtiin, että uudet raha- ja valuuttamarkkinainstrumentit lisäsivät entisestään pankkien taseeseen kirjaamattomia sopimuksia ja sitoumuksia. Samalla alettiin tiedostaa toiminnan tulosvaikutusten lisäksi siihen liittyvät riskit. Suomen Pankki on pyytänyt 31.12.1989 alkaen valuuttapankeilta tiedot niiden taseen ulkopuolisen toiminnan määrästä. Aineiston avulla on mahdollista selvittää erilaisten taseen ulkopuolisten palveluiden rakenne, kotimaisen ja ulkomaisen toiminnan määrä, valuuttamääräisen toiminnan osuus ja eri pankkien markkinaosuudet. Suomen Pankin keräämä aineisto on myös kansainvälisesti vertaillen varsin kattava. Koska taseen ulkopuolisen toiminnan volyymitietoihin kohdistuu myös laajempaa mielenkiintoa, julkaistaan tässä keskustelualoitteessa keskeisimmät tiedot suomalaisten valuuttapankkien taseen ulkopuolisesta toiminnasta. Koska pankkikohtaiset tiedot on tarkoitettu ainoastaan Suomen Pankin käyttöön, esitetään tässä yhteydessä vain kaikkien valuuttapankkien yhteenlasketut luvut.
URN:NBN:fi:bof-201808021870
Keywords: 330