Kansainvälisesti liikkuvan pääoman verotuksesta: Erityisesti ulkomaisten suorien investointien kannalta - Marjo Hinkkala (Bank of Finland, 1991)
Tutkimuksessa pyrittiin osoittamaan verotuksen aiheuttamat vääristymät kansainvälisesti liikkuvan pääoman tehokkaalle allokoitumiselle. Lisäksi pyrittiin tutkimaan eri vaihtoehtoja näiden vääristymien minimoimiseksi. Tutkimuksessa lähestytään ongelmaa ensin yleisellä tasolla hyvinvointivaikutusten kannalta. Verotuksen vaikutuksia tutkitaan ensin suljetun ja avoimen talouden tarkastelussa. Tässä mallissa pystytään osoittamaan verotuksen aiheuttama tehokkuusrasitus. Tarkastelu laajennetaan koskemaan kansainvälisiä verotusperiaatteita avoimen talouden kahden periodin mallin avulla. Teoreettisen tarkastelun lisäksi verotusta tarkastellaan käytänön tasolla. Ensin käsitellään todellisissa verojärjestelmissä ilmeneviä eroavaisuuksia. Nämä eroavaisuudetesitetään. myös pelkistetyssä mallissa tarkastelun selventämiseksi. Seuraavaksi pohditaan näiden eroavaisuuksien vaikutuksia valtion ja yritysten toimintaan. Verotuksen aiheuttamien vääristymien minimoimiseksi on esitetty useampia lähestymistapoja. Näistä tarkastellaan veroharmonisointia sekä asuinvaltioperiaatteen noudattamista. Lopuksi esitetään muutama empiirinen tutkimus, jotka osoittavat verotuksen vaikutuksen investoinnista saatavaan tuottoon eri maiden välillä sekä veropolitiikan vaikutuksen investointien kohdemaan valintaan. Tutkimuksesta voidaan päätellä, että verotuksella on todellakin merkitystä kansainvälisesti liikkuvan pääoman tehokkaaseen allokoitumiseen. Kansainvälisen verotuksen aiheuttama tehokkuusrasitus voidaan kuitenkin minimoida asuinvaltioperiaatteen noudattamalla. Asuinvaltioperiaatteen noudattaminen sallii valtioille melko itsenäisen veropolitiikan, joskin asuinvaltioperiaatteen toteuttaminen vaatii jonkinasteista yhteistyötä eri valtioiden välillä.
URN:NBN:fi:bof-201808011816
Keywords: 330