Sveriges växelkurspolitik i internationell belysning - Johnny Åkerholm; Sixten Korkman (Bank of Finland, 1990)
1 artikeln analyseras Sveriges ekonomiska utveckling och balansproblem i jämförelse med en del andra länder, vilka valt en annorlunda växelkursregim eIler växelkurspolitik. Det konstateras, att devalveringspolitiken inte underlättat skötseln av balansproblemen och att det nu finns tydliga teeken på att de underliggande strukturella problemen skylts över. Framför allt finns ett stort behov av att skapa förtroende för en låginflationspolitik. Detta kräver i främsta hand kraftfulla ekonomisk-politiska åtgärder. Det kan dock hända att förtroendet kan återvinnas lättare, ifall ändringen av inriktningen i den ekonomiska politiken manifesteras genom en förändring i valutakursregimen. En styrning av valutakursen inom mycket snäva ramar kan dock skapa problem i framtiden. Den ekonomiska strukturen skiljer sig tilI väsentliga delar från strukturen i de flesta länder på kontinenten. Detta kan medföra att dessa ekonomier också i framtiden utsätts för annorlunda ekonomiska störningar än Sverige (och Finland).
URN:NBN:fi:bof-201807311806
Keywords: 330