The development of external balances in the nordic countries - Tapio Peura; Uwe Kollster (Bank of Finland, 1989)
– Vaihtotase on ollut talouspolitiikan huolenaiheena kaikissa Pohjoismaissa 1980-luvulla. Tanskalla on ollut pysyvä, verrattain suuri alijäämä ja ulkomaanvelka on noussut korkeaksi. Tämä on edellyttänyt rajoittavaa talouspolitiikkaa jo vuosia. Suomessa muita maita nopeampi talouskasvu on heikentänyt ulkoista tasapainoa vähitellen ja nähtävissä oleva velkaantumiskehitys on noussut talouspolitiikan keskeiseksi huoleksi. Norjan vaihtotase kääntyi suurista ylijäämistä selvästi alijäämäiseksi 1980-luvun puolivälissä öljyn hinnan laskun seurauksena. Tämä on aiheuttanut sopeutumisongelmia koko taloudessa. Ruotsi on kireällä talouspolitiikalla onnistunut tasapainottamaan sekä julkisen talouden että vaihtotaseen. Ulkomaisen velkaantumisen, palvelutaseen heikkenemisen ja tulonsiirtojen kasvun ·seurauksena vaihtotaseeseen on syntynyt kaikissa Pohjoismaissa "rakenteellinen" alijäämäosa, mikä vastaa noin kolmea prosenttia bruttokansantuotteesta. Vaihtotaseen tasapainon parantaminen edellyttäisi tuntuvaa ylijäämää tavaroiden kaupassa, mikä puolestaan edellyttäisi taloudellisen aktiviteetin heikentymistä suhteessa muihin maihin.
URN:NBN:fi:bof-201908051345
Keywords: 330