Raha- ja valuuttamarkkinoiden vakaus EMS-maissa - Kerstin Heinonen (Bank of Finland, 1988)
Euroopan valuuttajärjestelmä (EMS) luotiin vuonna 1979 ja sen tavoitteena oli rakentaa talousyhteisömaiden kesken vyöhyke, jolla vallitsisi rahataloudellinen stabiliteetti. Selvityksessä tarkastellaan EMS:n toimintaa ja sitä, onko EMS-järjestelmä kyennyt vakauttamaan osallistuvien maiden raha- ja valuuttamarkkinoita. EMS-järjestelmän arvioidaan tähän asti toimineen hyvin. Kurssivaihteluiden pienentyminen on kiistatta ollut EMS:stä jäsenille koituva hyöty. Kurssivakaus näyttää kuitenkin useimmissa EMS-maissa johtaneen varsinkin lyhytaikaisten korkojen suurempaan epävakaisuuteen. Pystyykö EMS-järjestelmä myös pitkällä aikavälillä vakauttamaan kursseja riippuu viime kädessä Euroopan maiden kyvystä saavuttaa tasapainoinen taloudellinen kasvu.
URN:NBN:fi:bof-201908051331
Keywords: 330